top of page
Emma Fjalland Lund

Surf Søstre x Alt.dk



De ligner små, gående sæler, som de bevæger sig langs stranden i Rødvig, helt dækket til af sorte våddragter med handsker og hætte, hvor kun ansigtet er synligt. Men ikke desto mindre tydeliggør dragten deres store smil, og den højlydte hujen og latter bakker kun op om, at kvinderne hygger sig i allerhøjeste grad.

Under armen har de alle et stort surfbræt. Kursen er sat mod det kolde vand.


I det unikke fællesskab Surf Søstre samles en række surf-elskende kvinder, som ikke blot rider de fysiske bølger, men også livets bølger sammen. De har fundet sammen gennem deres hobby, men er nu hinandens bedste og tætteste veninder, og sammen rejser de både Danmark og verden rundt for at surfe.

I spidsen står Kirstine Engell og Matilde Ø. Hansen, som begge er blevet væltet bagover af den store opbakning til fællesskabet, der udsprang af en impulshandling, men som på kort tid har fået mere end 200 aktive medlemmer og 2.600 følgere på Instagram.


Stødt voksende fællesskab

”Er du pige og har tabt dit hjerte til surfing eller overvejer at kaste dig ud i bølgerne, er det her din tribe.”

Teksten på det første opslag på Surf Søstres Instagram bød i juli 2020 velkommen til et helt nyt fællesskab. Et fællesskab, som man kunne finde mange steder i udlandet, men som var det første af sin slags i Danmark: Et surf-community for kvinder. Noget, som Kirstine Engell dengang selv savnede.

Dét stod klart for hende, da hun grundet Corona-nedlukningen sad fanget i Sønderjylland, efter hendes drømmeophold ved de engelske surf-kyster blev aflyst. Hun valgte derfor ret impulsivt at lave en profil på Instagram, som skulle samle danske kvinder med samme interesse som hende.

Artiklen fortsætter efter billedet...


Kirstine Engell (t.v.) har siden 2020 stået i spidsen for Surf Søstre. Senere har hun fået Matilde Ø. Hansen (t.h.) med som partner.


Følgertallet voksede hurtigt, og knap et halvt år efter skete der noget, som hun selv beskriver som ’helt magisk’:

”En dag, hvor jeg skulle til Klitmøller med en veninde for at surfe, tænkte jeg, at jeg for sjovs skyld ville slå op på Instagramprofilen, at jeg var på vej på surf-tur til Klitmøller. Så kunne jeg se, om det overhovedet var noget, der var stemning for at deltage i for vores følgere, hvilket jeg var lidt i tvivl om,” fortæller Kirstine Engell.

”Men nærmest i dét, jeg skriver ud, er der en masse, der skriver i indbakken, at de gerne vil med – og den aften sidder vi pludseligt 17 piger rundt om et spisebord i Klitmøller. Det var piger, som bare var hoppet i deres biler og havde fundet et eller andet sted at sove – bare så de kunne være med. Dér kunne jeg virkelig mærke, at der var ild i den med surf-pigerne i Danmark.”

Fælles om alt og ingenting

Herfra gik det kun stærkere, og gruppen af kvinder, der tog ud og surfede sammen i både hverdage og weekender, blev kun større – og der blev tilmed også arrangeret et hav af events på land.

Artiklen fortsætter efter billedet...



Surf Søstre laver meget mere end at surfe sammen. De tager også ud at spise og holder filmaftener - og mange af pigernes kærester bliver lidt jaloux på den opløftede stemning, fortæller Kirstine Engell.

Kirstine Engell inviterede derfor sin bekendte og fellow surf-elsker Matilde Ø. Hansen med ombord som partner i Surf Søstre for at udvikle konceptet yderligere. Hun vidste nemlig om nogen, hvad Surf Søstre-fællesskabet kan, da hun har været en del af dét siden starten.

”Det er sindssygt fedt, at man kan dele sin interesse med andre på den måde. Man føler lidt, at man finder sin familie,” fortæller hun.

”Jeg kommer fra en lille by, hvor jeg bare hang ud med dem, der var – selvom det ikke var sikkert, at de havde den samme interesse. Tænk, at jeg skulle blive 30-35 år, før jeg fandt nogle med samme interesser som mig selv. Det giver noget selvtillid, at jeg er sammen med nogen, som jeg kan spejle mig i.”

Alle kan være med

Kulturen, mindsettet og det gode humør hos den lille, danske surf-’familie’ rammer bredt, og Kirstine Engell og Matilde Ø. Hansen bliver kontaktet af alt fra helt nybegyndere til øvede – og af kvinder i alle aldersgrupper.

”Det, der har overrasket os, er, at der er kvinder i 20'erne, men også helt op til 60 år, som er med til de her ting. Det er jo fuldstændig magisk, at de 60-årige også synes, at det er superfedt, at der er nogle unge piger i 20'erne. Det connecter bare på en helt vanvittig måde. Jeg havde ikke set det komme, at der ville være dét spænd, vi skulle arbejde med, men det er fedt!” fortæller Kirstine Engell.

”Jeg oplever, at noget af det, som beriger kvinderne, er, at vi lærer hinanden at kende på en anden måde, end hvis du havde lækkert hår og sad og drak kaffe. Det gør bare noget at være ude i den vilde natur og se hinandens kroppe i våddragter eller bikini.”

Artiklen fortsætter efter billedet...



På mindre end 3 år har Surf Søstre fået mere 200 aktive medlemmer samt 2.600 følgere på Instagram.

Matilde Ø. Hansen istemmer.

”Vi har prøvet at samle nogle like-mindede piger i et fællesskab, hvor alder, størrelse, hårfarve og niveau er lige meget. Alle kan være med. Høj, lav, tynd, tyk. Sammen styrker vi vores egen og hinandens selvtillid,” siger hun.

”Der er plads til alle og alle vores mærkelige sider. Der er altid en lidt skæv type med. Alene bag roret er vi to sære snegle. Det er bare noget af dét, som gør det her fællesskab så unikt.”

Venskaber for livet

Et år efter den første Surf Søstre-samling i Klitmøller kiggede Kirstine Engell billeder igennem fra aftenen. På et af billederne er en kvinde, som hun ikke kendte dengang, men som hun er rigtig gode veninder med i dag.

Hun er ikke i tvivl om, hvad fællesskabet kan – både for andre, men også for sig selv.

”Hver gang, vi har holdt et event, om det har været i udlandet, i Klitmøller eller på Vesterbro, så bliver jeg overvældet og rørt over alle de beskeder, der tikker ind efterfølgende, hvori de fortæller om den forskel, det gør for dem at møde andre igennem Surf Søstre,” fortæller hun og slutter:

”Det, jeg føler, at Surf Søstre kan, er at skabe venskaber og få nye venskaber til at blomstre. Jeg følte egentlig, da jeg lavede profilen, at jeg havde nok tætte veninder, men det her er meget mere end dét. Jeg har virkelig fået en ekstra lille familie, som jeg kan snakke med alt om. Et fælles hold med piger, hvor det ikke handler om, hvordan man ser ud, eller hvad man vejer. Jeg har selv haft en spiseforstyrrelse, og der hjalp surfing mig meget. Det er vildt, hvad den her kultur – og et fællesskab som det her – kan gøre ved krop og sind.”





48 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page